Idag är det ingen vanlig dag..

Teckenspråkets dag fyller stadsmuseet 14 maj

 

Publicerad 12 maj 2014

Teckenspråkets dag uppmärksammas mer än någonsin i Göteborg onsdag 14 maj. Stadsmuseet kommer att fyllas av aktiviteter där allt är taltolkat och teckenspråkstolkat. Årets tema är kommunikation utan gränser och syftet med dagen är att bygga broar mellan hörande och döva.

Teckenspråkets dag bjuder på workshop i babytecken och guidade visningar och sagostunder på teckenspråk med mera. Under hela dagen pågår en kommunikationsmässa där utställare visar sina verksamheter inom kommunikation utan gränser. Dagen avslutas med en show med GÖTT, Göteborgs Teckenspråkiga Teaterklubb.

Arrangörerna vill se möjligheter istället för hinder - inget är omöjligt när det gäller kommunikation. Och det är ett bra tillfälle för dem att möta en stor publik som annars kanske inte kommer i kontakt med teckenspråket. Hörande är välkomna för att få del av den visuella världen, allt tal-eller teckenspråkstolkas. Fri entré för alla!

Invigningstalare är Gunilla Carlsson, ordförande i riksdagens kulturutskott, och Alexandra Royal, en känd profil inom dövvärlden. Alexandra teckenspråksgestaltade fjolårets julkalender Barna Hedenös på SVT och har bland annat medverkat i SVT:s serie Första kärleken.

Det är flera verksamheter som står bakom arrangemanget i år: Göteborgs stadsmuseum, Teckenspråksforum Göteborgs Stad, Göteborgs Dövas Förening, ABF Västra Götaland, Habilitering och Hälsa vid Västra Götalandsregionen, Mo Gård teckenspråkiga folkhögskola och Kannebäcksskolan i Göteborg.

Alfons Åbergs kulturhus i Göteborg uppmärksammar också Teckenspråkets dag med sagoläsning och två barnföreställningar med tecken och tal. Alla barn får en glasspinne.

 

FAKTA:
Vid den europeiska dövlärarkongressen i Milano 1880 bestämdes det att teckenspråk inte fick användas i dövskolorna. De döva barnen fick lära sig att tala istället i syfte att göra dem så "hörande" som möjligt. I flera år fick döva i Sverige kämpa för rätten att få använda sitt första språk officiellt.

Den 14 maj 1981 var en historisk dag då Sveriges riksdag erkände teckenspråket som dövas första språk och undervisningsspråk. Sen dess uppmärksammas teckenspråkets dag med turkost som färgtema, då färgen symboliserar döva och teckenspråk. Runt om i Sverige är det firanden och manifestationer för att synliggöra teckenspråket. Teckenspråk är dövas modersmål och likställt med de nationella minoritetsspråken i språklagen från 2009 (SFS 2009:600).

 

Programmet för dagen

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback