..

Farmors tatueringar, ett armeniskt familjeöde

Missade ni Farmors tatueringar på SVT ikväll?

Den borde ha knipit fler tittare än Antikrundan. Suzanne Khardalians dokumentärfilm om hur hon försöker förstå vad som hände hennes farmor efter folkmordet på armenierna 1915 för henne ut till den syriska ökenen, till människor som lever där mitt bland de snart hundra år gamla massgravarna. Suzanne Khardalian kallar platsen för armeniernas Auschwiz.

Hon minns också sin farmor i de armeniska kvarteren i Beirut, en farmor som hade inkapslade känslor och som aldrig kramade sina barn. Hon minns tatueringarna på farmors händer och ansikte, outplånliga fläckar av en skam denna kvinna upplevt som överlevare och ung sexslav. Hon talade aldrig om dessa tatueringar men kunde inte hellre tvätta bort dem.

I Armenien möter Suzanne Khardalian en av de sista överlevarna, en 104-årig kvinna som faller i gråt när hon minns hur hennes mamma rövades bort för snart hundra år sedan.

Styrkan i filmen är den personliga berättelsen, närheten, att den reser fler frågor än svar. SvD:s recensent gav den en 5:a i betyg av 6 möjliga. Här är recensionen.

Kanske finns det på SvtPlay. OM jag inte hade varit sjuk hade jag antagligen missat detta.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback